Skoči na glavno vsebino

Mednarodna zveza slepih je drugi četrtek v mesecu oktobru razglasila za Svetovni dan vida, leta 1970 pa je 15. oktober razglasila za Mednarodni dan bele palice. Bela palica je pripomoček za orientacijo, saj slepa oseba pred seboj v širini svojega telesa z njo tipa in raziskuje teren pred seboj ter na ta način zaznava in poišče ovire na poti. Prav tako simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice.
Iz podatkov Svetovne zdravstvene organizacije je razvidno, da se kar 285 milijonov ljudi srečuje s hujšimi okvarami vida, med njimi je 19 milijonov slepih ali slabovidnih otrok.

V Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije stremijo k temu, da bi imeli vsi slepi in slabovidni enake možnosti za samostojno in družbeno koristno življenje. Vsi slepi in slabovidni si prizadevajo za izobraževanje družbenega okolja o njihovih potrebah in posebnih pogojih, ki jih potrebujejo za delo in udejstvovanje na vseh področjih njihovega življenja in prav bela palica je simbol njihove neodvisnosti in avtonomnosti.

 

Related Images:

Dostopnost