Skoči na glavno vsebino

V Svetovalnici smo bogatejši za sistem učenja Play Attention, s katerim pomagamo razvijati in podaljševati pozornost ter koncentracijo. Namenjen je otrokom s področja celotne Bele krajine.

KAJ je Play Attention?

Play Attention je najnaprednejši program prilagojenega nevrokognitivnega usposabljanja, ki dokazano izboljšuje pozornost, izvršilne funkcije in samoregulacijo učenja. Sistem je bil razvit v Združenih državah Amerike, navdih zanj pa so dobili pri tehnologiji NASA.

KOMU je namenjen?

Namenjen je otrokom, starejšim od 6 let z ADHD, motnjo pozornosti, avtizmom, disleksijo, s poškodbo možganov, lahko pa jo uporabljajo tudi odrasle osebe z Alzheimerjevo ali s Parkinsonovo boleznijo, saj z napravo urimo spomin.

Se vam zdi, da ima vaš otrok težave s pozornostjo? Težko sedi pri miru, je ves čas v gibanju, ne zmore naloge dokončati do konca, ga zanima več stvari hkrati? Za domačo nalogo potrebuje občutno več časa, vam pa se zdi, da bi jo lahko rešil v kratkem času, če bi se le lahko osredotočil nanjo?

Hiperkinetična motnja (ADHD) je v današnjem času vedno bolj pogosta med otroci. Nihče ne ve, kaj jo povzroča, vemo pa, da se vzrok nahaja v možganih. Zato je bistvenega pomena, da uporabljamo najsodobnejšo tehnologijo, ki je na voljo, da bo ta oseba lahko razvila izvršilne funkcije, ki so potrebne za doseganje polnega potenciala.

ZA KAJ se uporablja?

Namen uporabe naprave Play Attention je:

  • razvijanje pozornosti;
  • zmanjšanje simptomov hiperaktivne motnje;
  • razvijanje sposobnosti pomnjenja;
  • sposobnost izključiti zunanje moteče dražljaje;
  • omogočanje dokončanja nalog;
  • razvijanje organizacijskih sposobnosti.

S Play Attention napravo torej dosežemo, da se otrok po nekaj treningih lažje osredotoči na nalogo, ki od njega zahteva daljšo pozornost, lažje sledi delu v šoli ter nadzira svoja čustva oziroma reakcije (zmanjša se impulzivnost).

KAKO se uporablja?

Za vsakega posameznika izberemo zanimive video igre, ki jih igra s pomočjo posebne zapestnice, ki jo namestimo na roko ali nogo. Ta zapestnica pošilja podatke o možganski aktivnosti v računalnik. Tako igralec sproti dobiva povratno informacijo, kako je osredotočen na nalogo. S svojo pozornostjo torej nadzoruje potek igre.

Tak način ne predstavlja klasičnega učenja, s katerim imajo otroci pogostokrat težave, temveč postane razvedrilo, ki se ga radi lotijo, saj ga dojemajo kot igro.

Izbiramo lahko med igrami za urjenje:

  • pozornosti,
  • kratkoročnega, delovnega in prostorskega spomina,
  • načrtovanja,
  • razvijanje sposobnosti dokončanja nalog ter
  • socialnih spretnosti.

Posamezni trening traja 30 minut. V tem času otrok odigra 5 iger, cilj igre je doseči vsaj 75 % pozornost. Po igranju iger dobi otrok povratno informacijo tako, da igre skupaj analiziramo. Nato v sodelovanju z otrokom in s starši načrtujemo potek dela in cilje v prihodnje. Rezultati so ob redni uporabi vidni po 15−20 treningih.

Cena enega treninga (30 minut igranja + analiza in pogovor s specialno pedagoginjo) je 40 €. Ker pa smo napravo dobili s pomočjo donatorjev, je cena za otroke s področja Bele krajine le 10 €.

V kolikor bi vas trening razvijanja pozornosti Play Attention zanimal, nam lahko pišete na elektronski naslov: nasveti.osmsn@gmail.com ali nas kontaktirate po telefonu: 07/ 306 17 40 (vsak dan med 13. in 14. uro). Odgovorili vam bomo na vaša vprašanja in se dogovorili za pogovor.

Če vas zanima, kako je Play Attention pomagal nekaterim otrokom, si lahko njihove zgodbe preberete tukaj: http://playattention.com/index.php/our-stories.

 

Related Images:

Dostopnost