Skoči na glavno vsebino

Danes obeležujemo svetovni dan cerebralne paralize. Gre za družbeno gibanje, katerega cilj je širše predstaviti posledice te možganske okvare, spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki bo osebe s cerebralno paralizo sprejemala brez predsodkov. Vizija gibanja je vsakomur s cerebralno paralizo zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti, kot jih imajo drugi ljudje.

Na svetu je več kot 17 milijonov otrok in odraslih s cerebralno paralizo. Ti se srečujejo z motnjo gibanja in drže, ki na žalost nista ozdravljivi. Poleg značilnih težav z gibanjem imajo lahko otroci in odrasli s cerebralno paralizo še vrsto drugih težav, kot so težave z zaznavanjem oz. občutenjem in percepcijo, težave z vidom, sluhom ali govorom, spanjem, epileptične napade, motnjo v duševnem razvoju ali učne težave in še mnoge druge.

Za obravnavo cerebralne paralize je na voljo več zdravstveno terapevtskih obravnav. Poleg teh je še bolj pomembno, da v družbi ustvarjamo pogoje, ki bodo ljudem z invalidnostmi omogočali običajno življenje v skupnosti. Ključ do tega je v SPREJEMANJU DRUGAČNOSTI.

V okviru organizacije Svetovnega dne cerebralne paralize v letošnjem letu poteka kampanja pod geslom »MilijonRazlogov« (MillionsOfReasons), v okviru katere so pozvali ljudi po vsem svetu, da predstavijo svoje ideja za dostopne tehnološke rešitve.

Vse poslane zamisli si je mogoče ogledati na spodnji povezavi:

https://ideas.worldcpday.org/millionsofreasons/gallery-of-ideas

Related Images:

Dostopnost