Skoči na glavno vsebino

Vsako leto od 15. maja do 15. junija poteka mesec ozaveščanja o Tourettovem sindromu. Ljudje s Tourettovim sindomov so pogosto žrtev posmehovanja in zaničevanja s strani okolice, ker ljudje sindroma ne poznajo oziroma niso seznanjeni o simptomih le-tega.

Kaj je Tourettov sindrom?

Gre za nevrološko-psihiatrično motnjo, za katero so značilni simptomi, kot so nehoteni telesni gibi ali tiki (trzljaji, kriljenje z rokami, zategovanje ust, mežikanje …) ter nenadzorovani vokalni glasovi (smrkanje, oponašanje živalskih glasov, kričanje, kletvice, zmerljivke …), ki se običajno začnejo med otrokovim šestim in osmim letom. Tiki in vokalni glasovi se pojavijo skoraj vsak dan, večkrat na dan. Pri več kot 50 % oseb s Tourettovim sindomom se pojavi še motnja pozornosti in hiperaktivnostna motnja. Tourettov sindrom ne vpliva na intelektualne sposobnosti.

Vzrok in zdravljenje

Vzrok za nastanek Tourettovega sindroma ni poznan, se pa sindrom pogosto deduje. Sindrom se kar trikrat pogosteje pojavlja pri dečkih kot pri deklicah. Intenzivnost simptomov ter njihova pogostost se do konca pubertete znižujeta, zato so močnejše oblike sindroma v odraslosti redkost, vendar gre za kronično stanje, zato se lahko tiki pojavijo, izginejo in kasneje znova pojavijo. Zdravilo za Tourettov sindrom ne obstaja, vendar lahko do neke mere osebe obvladujejo simptome s pomočjo zdravil, kemijskih preparatov in terapij.

Stigmatizacija oseb s Tourettovim sindromom

Pomembno je razumevanje in ozaveščanje o sindromu, kar pripomore k zmanjšanju socialne stigmatizacije oseb s Tourettovim sindromom, ki zaradi sindroma pogosto doživljajo čustveno stisko, so socialno izolirani in tudi maltretirani s strani vrstnikov ter posledično zapadejo v depresijo. Take osebe potrebujejo veliko razumevanja in naklonjenosti.

Za boljše razumevanje sindroma si lahko ogledate dokumentarec What Makes Me Tic?

https://www.youtube.com/watch?v=xgdyi_I79v4&t=1509s

Related Images:

Dostopnost