Skoči na glavno vsebino

V torek, 19. 4. 2022, se je naš učenec Črt Starašinič udeležil 1. mednarodnega spletnega turnirja v šahu Dante Matto, ki ga je organizirala OŠ Dante Alighieri Izola in dosegel odlično 12. mesto v konkurenci 51 tekmovalcev iz Slovenije, Italije in Portugalske. S tem se je uvrstil v zgornjo četrtino.

Turnir je potekal prek spletnega portala chess.com v načinu »arena«, kjer se igre vrstijo ena za drugo brez predaha, igra pa se zelo hitro varianto šaha imenovano »blitz« oz. »strela«, pri kateri so na uri samo 3 minute, za vsako potezo pa ima igralec na voljo samo 2 sekundi časa za premislek, preden se začne ura odštevati. Način »arena« tudi nagrajuje zaporedne zmage z dodatnimi točkami ter spodbuja hitre zmage, ker te igralcu omogočijo, da v omejenem času odigra več iger. Zaradi vsega tega je napetost še večja.

Turnir je bil naporen, saj je v bliskovitem tempu trajal uro in pol, vmes pa ni bilo nobenega odmora. Črtu je uspelo odigrati 16 iger, pri čemer je 11-krat zmagal in enkrat remiziral. Skupno je dosegel 35 točk. S tem je pokazal, da pri šahu tudi drugačnost ni ovira, če le imaš veselje in zagretost.

 

Related Images:

Dostopnost