Skoči na glavno vsebino

Ta veseli dan kulture, ki ga vsako leto praznujemo na rojstni dan našega Franceta Prešerna, je tudi dan, ko različne kulturne ustanove na stežaj odprejo svoja vrata. Tako smo v petek, 3. 12. 2021, učenci 8. in 9. razreda OŠ Milke Šobar – Nataše obiskali nam najbližjo kulturno ustanovo – črnomaljski kulturni dom.

Za dobrodošlico sta nas Tadej Fink in Sašo Žepuhar povabila na oder, kjer je potekala plesna delavnica. Preizkusili smo svoje plesne sposobnosti v belokranjskih ljudskih plesih, kot so rašpla, šrotiš, ivanič kolo in drugi. Ugotovili smo, da tudi folklorni plesi od človeka zahtevajo veliko kondicije, saj smo bili na koncu kar pošteno zadihani in preznojeni.

Sledil je obisk razstave Domovina je kultura, kjer nam je Nastasja Schweiger povedala veliko zanimivosti o Črnomlju in okolici, kjer so med drugo svetovno vojno delovali slovenski parlament, bolnišnica, letališče, farmacevtsko podjetje in nenazadnje tudi gledališče. Tudi sami smo se preizkusili kot igralci. Tim in Gaia sta se oblekla v kostuma, nam zaigrala delček Molierjevega Namišljenega bolnika in nas do solz nasmejala. Obisk smo zaključili z ogledom razstave in igranjem pastirskih iger.

Iskreno se zahvaljujemo Tadeju, Sašu in Nastasji za dobrodošlico in upamo, da nas pot kmalu spet zanese v prostore kulturnega doma.

Related Images:

Dostopnost