Skoči na glavno vsebino

Vsi otroci so naši otroci,
je rekel prijazni glas,
vse frklje in smrklje in froci,
vsi svetlih in temnih in kodrastih las,
vsi naši! Tudi tisti drugačni,
drugačne usode in vere in ras,
vsi beli in črni, vsi bolni in lačni
so taki kot kdo izmed nas …

Tone Pavček: VSI NAŠI OTROCI 

 

Sindrom ADHD (ang. attention-deficit/hyperactivity disorder) je motnja, ki ovira psihosocialno funkcionalnost v razvojnem obdobju posameznika. Osebe, največkrat pa otroci v osnovnošolskem obdobju, imajo težave s pozornostjo, koncentracijo in so pretirano motorično aktivni (težko sedijo pri miru, ves čas so v gibanju). Zato imajo učne in socialne težave, pogosto so izločeni iz skupine.
Podatki kažejo, da ima danes okoli 5 % otrok ADHD, od tega je več dečkov kot deklic.

Z ustrezno obravnavo se lahko otrok nauči obvladovati simptome in z njimi živeti.
Kako lahko pomagamo otroku z ADHD?

  • alternativni pristopi: spodbujanje aktivne pozornosti, pozitiven vpliv glasbe in telesne aktivnosti …
  • pravilna prehrana: priporoča se zdrava ekološko pridelana hrana, izogibati se je potrebno dodatkom, kot so umetna barvila, konzervansi in sladila.
  • V Svetovalnici Črnomelj imamo Play Attention (najnaprednejši program prilagojenega nevrokognitivnega usposabljanja, ki dokazano izboljšuje pozornost, izvršilne funkcije in samoregulacijo učenja), s katerim pomagamo razvijati in podaljševati pozornost ter koncentracijo. Namenjen je otrokom, starejšim od 6 let z ADHD, motnjo pozornosti, avtizmom, disleksijo, poškodbo možganov. Več si lahko preberete na: http://www.osmsn.si/2019/02/14/play-attention/

V kolikor sumite, da vaš otrok kaže znake ADHD-ja, se lahko obrnete na Svetovalnico Črnomelj, kjer vam bodo z veseljem svetovali oz. odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Kontakt Svetovalnice: nasveti.osmsn@gmail.com

Related Images:

Dostopnost