Skoči na glavno vsebino

21. marec je izbran za dan Downovega sindroma, kromosomsko motnjo, ki jo povzroči dodaten 21. kromosom. Datum obeleževanja sindroma (21. 3.) simbolno izraža genetsko posebnost tega sindroma – tretji dodatni kromosom na 21. paru kromosomov človeške celice. Ta genetska posebnost vpliva na fizične in intelektualne sposobnosti posameznikov.

Ta dan zaznamujejo po številnih državah sveta, že vrsto let pa se jim pridružuje tudi Slovenija z že razpoznavnim znakom, in sicer različnima pisanima nogavicama. Različni nogavici, ki ju obujemo na ta dan, opozarjata, da smo ljudje raznoliki, zato so raznolike tudi naše potrebe.

Zato si v znak podpore osebam z Downovim sindromom to nedeljo nadenite različni nogavici, kot so učenci OŠ Milke Šobar – Nataše storili že v petek. Učenci so z zanimanjem opazovali nogavičke sošolcev, pri tem pa je nastalo nekaj zabavnih razrednih fotografij.

Obenem vas pozivamo, da v nedeljo fotografirajte svoji pisani nogavici in sliko delite z nami (objavite jo na FB strani šole – pod prispevkom). Verjamemo, da vam bo pogled na pisane nogavičke polepšal dan.

Related Images:

Dostopnost