Skoči na glavno vsebino

22. oktobra praznujemo svetovni dan ozaveščanja o jecljanju (Stuttering Awareness Day), ki ga obeležujemo s pentljo morsko zelene barve, ki predstavlja enakost, svobodo in pravice oseb, ki jecljajo. Na ta dan lahko oblečemo zelena oblačila in nosimo zelene trakove, ki nas spominjajo na ljudi, ki jecljajo ter opozarjajo na njihovo problematiko. Z razumevanjem in s pomočjo družbe namreč jecljajoče osebe mnogo lažje premagujejo osebne stiske in travme.

Jecljanje je kompleksna govorna motnja, ki vpliva na psihični, biološki in socialni razvoj posameznika. Najpogosteje se pojavi med 2. in 5. letom starosti. Podatki kažejo, da jeclja približno 1 % svetovnega prebivalstva, in sicer do štirikrat toliko moških kot žensk. 5 % otrok gre skozi fazo netekočega govora, pri  75 % teh otrok je jecljanje prehodne narave.

Moto letošnjega dne je »Journey of Words – Resilience and Bouncing Back«, ki so ga slovenski logopedi priredili v »Komunikacija je potovanje besed – prilagodljiva in igriva«.

Kadar se pogovarjamo z jecljajočim posameznikom, poslušajmo, kaj govori in ne, kako govori. Dajmo mu čas in nikar mu ne »pomagajmo« tako, da dokončujemo besede namesto njega. Glejmo ga v oči.

Če jecljanje zaznamo pri majhnem otroku, se po nasvet čimprej odpravimo k najbližjemu logopedu.

Več nasvetov in zanimivosti v priponkah.

Related Images:

Dostopnost