Skoči na glavno vsebino

»S spoštovanjem se oziramo na naše sijajne učitelje,
s hvaležnostjo pa na tiste, ki so se dotaknili naših človeških čustev.
Kurikulum je nujnost, toda toplina je življenjsko potrebna
rožam in otrokovi duši za njuno rast.«
Carl Gustav Jung

UNESCO je na Mednarodni konferenci o izobraževanju leta 1993 v Ženevi razglasil 5. oktober za svetovni dan učiteljev. Praznik se obeležuje kot spomin na 5. oktober 1966, ko sta v Parizu UNESCO in Mednarodna organizacija za delo (ILO) sprejeli Priporočila o položaju učiteljev, ki  veljajo še danes. Priporočila jasno določajo pravice in dolžnosti vzgojiteljev in učiteljev ter govorijo o položaju, ki bi ga le-ti glede na zahtevnost dela morali imeti v družbi.

Ker je učenje bistveni del življenja in človekovega razvoja, imajo učitelji v družbi neizmerno dragoceno vlogo in pomen. Kako pomembno je delo učiteljev, smo lahko izkusili v preteklih mesecih, ko so 16. marca zaradi pandemije Covid-19 šole zaprle svoja vrata. Učitelji so bili zagotovo postavljeni pred velik izziv. Mnogi so se morali prilagoditi novim alternativnim načinom poučevanja in ob dodatni podpori staršev omogočiti enake možnosti za izobraževanje za vse učence.

Dan učiteljev praznujejo v več kot 100 državah po celem svetu. V Sloveniji na ta dan podelijo tudi nagrade Republike Slovenije na področju šolstva.

Related Images:

Dostopnost