Skoči na glavno vsebino

Drugi četrtek v mesecu oktobru slepi in slabovidni po vsem svetu obeležujejo svetovni dan vida. V ta namen smo se pogovarjali z gospo Karolino Doltar, Črnomaljko, zaposleno na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Katere pripomočke uporabljajo slepi in slabovidni?

Slepi in slabovidni zmoremo večino stvari tako kot tisti, ki težav z vidom nimajo, vendar se jih  lotimo na malo drugačen način. Slabovidni uporabljamo očala, povečevalna stekla, elektronske lupe … Slepi pa uporabljajo belo palico, brajevo vrstico, brajev stroj. Pomagamo si tudi z govorečimi pripomočki npr. govorečo tehtnico, ki pove, koliko tehta moka, ki smo jo nasuli v skledo na tehtnici ali govoreči kalkulator, ki pove, katera števila smo pritisnili ter koliko znaša rezultat, govoreči termometer, ki zmeri telesno temperaturo … Tako slepi kot slabovidni si pomagamo s posebno programsko opremo pri uporabi računalnikov in pametnih telefonov.

Katere so največje ovire s katerimi se slepi in slabovidni soočajo?

Ena izmed večjih težav slepih in slabovidnih je mobilnost, saj slepi in slabovidni sami ne moremo voziti avtomobila. Kraji, ki so slabo povezani z avtobusi in vlaki so zato težje dostopni. Težavo predstavlja tudi dostop do knjig in učbenikov, saj v brajici in zvoku  izide zelo malo naslovov na leto v primerjavi s količino gradiv, ki so na voljo v običajnem tisku. Kljub temu da slepi in slabovidni lahko dostopajo do interneta s pomočjo brajeve vrstice in posebne programske opreme, se pri uporabi spleta pojavijo težave, če spletne strani niso ustrezno oblikovane.

Kako lahko pomagamo slepi in slabovidni osebi, ko jo srečamo?

Če srečamo slepo in slabovidno osebo in menimo, da potrebuje pomoč, je najboljše, da to preverimo. Vprašanje: »Ali potrebujete pomoč?« bo rešilo številne dileme. Če nam slepi ali slabovidni odgovori, da pomoč potrebuje in ne vemo, kako se tega lotiti, nam bo v pomoč, če ga vprašamo, kako mu lahko pomagamo. Slepe spremljamo tako, da se nas primejo nad komolcem in hodijo pol koraka za nami. Opozorimo oz. nakažemo robnike, stopnice, zoženja poti, pozorni pa moramo biti tudi na ovire na poti, kot so avtomobili na pločnikih, zabojniki za smeti, odprta okna, veje …

Ali lahko tudi sami poskrbimo za nas dober vid in kako?

S skrbjo za zdrav življenjski slog bomo prispevali tudi k ohranjanju dobrega vida. Pri delu moramo uporabljati primerno delovno zaščito. Zelo pomembno je, da se obrnemo na zdravnika, če opazimo spremembe pri vidu ali se nam zgodi poškodba.

Related Images:

Dostopnost