Skoči na glavno vsebino

V torek, 10. septembra 2019, so se učenci, vključeni v projekt PDU – Program dodatnega usposabljanja, odpravili v Žuniče. Najprej smo si ogledali skrbno ohranjen in obnovljen Šokčev dvor in z ogledom začutili življenje v preteklosti. Kasneje smo si ogledali poučno predstavitev pridelave in predelave lanu s starodobnimi orodji: tukačo, preslico, kolovratom, vretenom in statvami. Učenci so se tudi sami preizkusili v trenju in česanju lanu. Laneno platno pa bomo v šoli tekom šolskega leta uporabljali za šivanje različnih izdelkov.

Po malici in kratki vožnji z električnimi kolesi nas je sprejel g. Dušan Milinkovič. Popeljal nas je po Belokranjski čebelarski učni poti in nam povedal, zakaj so čebele pomembne. Ogledali smo si najbolj medovita sadna drevesa, spoznali različna panja in opazovali čebelo od blizu. Dan smo zaključili sladko – s preizkušanjem dveh vrst medu.

Zahvaljujemo se partnerjem projekta »Volna, lan, konoplja« za čudovit prikaz in Čebelarskemu društvu Črnomelj za vodenje po poti.

Projekt Program dodatnega usposabljanja sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Related Images:

Dostopnost