Skoči na glavno vsebino

S-Factor into Eurovision

V sodelovanju z mladinskim centrom BIT Črnomelj je naša šola postala del mednarodnega projekta S-Factor into Eurovision, ki ga vodi skupina Momentum world iz Velike Britanije. S-Factor, ki se je začel kot šolska prireditev talentov dveh angleških ustanov za učence s posebnimi potrebami, Kelfort in Hilltop school, je v desetih letih prerasel v dogodek, ki pritegne okrog 1000 gledalcev in na katerem z roko v roki sodelujejo prostovoljci, profesionalci, otroci s posebnimi potrebami in njihovi vrstniki iz okoliških šol. Kot del šova talentov se odvija tudi predstavitev glasbenih videov. Na tak način so lahko v prireditev vključeni prav vsi otroci, tudi tisti, ki na odru ne morejo ali ne želijo nastopati.

Ob deseti obletnici S – Factorja so prireditev razširili v mednarodno, zaenkrat samo v kategoriji glasbenih videov. V tednu od 11. do 18. aprila smo bili v nekdanjem univerzitetnem naselju Newland Park v bližini Londona zbrani predstavniki različnih ustanov iz Grčije, Avstrije, Italije, Finske, Slovenije in Anglije, ki so tako ali drugače povezane z osebami s posebnimi potrebami. Organizatorji  so nam pripravili pester program, ki je poleg učenja in utrjevanja potrebnega znanja za izdelavo glasbenega videa – osnove snemanja, kadriranja, montaže – zajemal ogled šole za otroke s posebnimi potrebami Redway school ter snemanje glasbenega videa s skupino otrok s posebnimi potrebami iz bližnje šole Belvue school. Velik del programa je bil namenjen medsebojni izmenjavi izkušenj in vzpostavljanju temeljev za prihodnja mednarodna sodelovanja med udeleženimi ustanovami.

Vsaka od udeleženih držav je v mesecu maju pripravila en ali dva glasbena videa, pri izdelavi katerega  – ideji, snemanju, igranju – so sodelovali otroci s posebnimi potrebami. Najboljše tri smo izbirali na prireditvah, ki so potekale konec junija v vseh udeleženih državah in na katerih so za najboljše videe glasovale tako strokovne komisije, sestavljene iz znanih osebnosti s področja glasbe, filma, televizije, politike kot osebe s posebnimi potrebami. Našo glasovalno prireditev smo uspešno izvedli v predavalnici Srednje šole Črnomelj. Uspešni smo bili tudi v tekmovanju, saj smo se z videom Bass uvrstili v finale med prve tri videe v mednarodni konkurenci.

Finalisti so bili prikazani na letošnji prireditvi S – Factor, pri izvedbi katere smo letos sodelovali tudi udeleženci iz držav, vključenih v projekt, ki smo se spet zbrali v Doncastru v Angliji med 7. in 11. julijem. Naš video je po mnenju tričlanske strokovne žirije, ki ocenjuje udeležence šova S- Factor, zaslužil drugo mesto.

Želja organizatorjev je, da bi se ideja prireditve S – Factor, vključevanje oseb s posebnimi potrebami skozi nastopanje, glasbo in video, kot primer dobre prakse razširila po vsej Evropi. Njihov cilj je tudi vzpostaviti dolgoročno mednarodno sodelovanje med ustanovami iz različnih držav, kar je tudi želja naše šole.

1. BASS:

 

2. HAPPY SCHOOL:

Related Images:

Dostopnost