Skoči na glavno vsebino

Vsako leto od 15. maja do 15. junija poteka mesec ozaveščanja o Tourettovem sindromu.

Tourettov sindrom je nevrološka motnja, za katero so značilni nehoteni in nenadzorovani telesni gibi ali tiki, kot so trzljaji, kriljenje z rokami, zategovanje ust, mežikanje …. Lahko se pojavijo skupaj z nenadzorovanimi vokalnimi glasovi (smrkanje, oponašanje živalskih glasov, kričanje, kletvice, zmerljivke …).
Običajno se pojavijo  v zgodnjem otroštvu, med 4. in 6. letom starosti. Pogosto ga lahko spremljajo še drugi simptomi in motnje, kot so depresija in tesnobnost, osebnostna motnja, anksioznost, motnje vedenja, motnje senzorne integracije, samopoškodovanje, agresija in težave s spanjem.
V šoli se, zaradi tikov in senzoričnih motenj, otroci s Tourettovim sindromom pogosto srečujejo z učnimi težavami, s slabo pozornostjo in stresom. Tourettov sindrom ne vpliva na intelektualne zmožnosti.

Vzrok za nastanek Tourettovega sindroma in tikov ni poznan. Sindrom se kar trikrat pogosteje pojavlja pri dečkih kot pri deklicah. Gre za kronično stanje, zato se lahko tiki pojavijo, izginejo in kasneje znova pojavijo.

Za Tourettov sindrom ni zdravila, zato se ga v večini primerov ne zdravi. Osebe s sindromom lahko do neke mere obvladujejo simptome s pomočjo zdravil, kemijskih preparatov in terapij, med katere uvrščamo tudi terapijo senzorne integracije.  

Osebe s Tourettovim sindromov so pogosto stigmatizirane s strani okolice, ker ljudje sindroma ne poznajo. Pogosto so žrtve posmehovanja in zaničevanja s strani vrstnikov ali okolice. Zato pogosto doživljajo čustvene stiske, so socialno izolirane in posledično zapadejo v depresijo.
Potrebujejo veliko razumevanja, naklonjenosti in podpore.
Za zmanjšanje socialne stigmatizacije je pomembno ozaveščanje posameznikov in okolice, kar posledično lahko pripelje do boljšega razumevanja oseb s tem sindromom.

Za boljše razumevanje sindroma si lahko ogledate dokumentarec What Makes Me Tic?

https://www.youtube.com/watch?v=xgdyi_I79v4&t=1509s

(povzeto po https://rehamedical.si/tourettov-sindrom/ in https://vizita.si/bolezni/kaj-je-tourettov-sindrom-ki-se-trikrat-pogosteje-pojavlja-pri-deckih.html)

Related Images:

Dostopnost