Skoči na glavno vsebino

Prazniki so sicer že za nami, a jih vseeno še malce zadržimo v naši družbi. Tokrat se bomo posvetili zadnjemu dobremu možu – Dedku Mrazu. Kako so ga praznovali nekoč in kako danes?

Nekdaj je bil prihod Dedka Mraza na šolo velik dogodek. Učiteljice so v popoldanskih urah prihajale na šolo, da so okrasile avlo in učilnice ter pripravile program in darila, ki jih je dobri mož prinesel pridnim učencem. Običajno so bile to sladkarije in šolske potrebščine, včasih pa so posamezni razredi dobili tudi kakšno družabno igro ali lego kocke. Za Dedka Mraza so pripravili kulturni program z recitacijami, pevskimi in plesnimi točkami, vendar je bila ta prireditev enkrat med božičem in novim letom, saj takrat niso imeli božičnih počitnic.

Sedaj prihod Dedka Mraza počastimo skupaj s praznikom samostojnosti in enotnosti na zadnji dan pred božičnimi počitnicami. Pripravimo kulturni program z raznovrstnimi točkami in vsi skupaj nestrpno pokličemo Dedka Mraza ali Božička. Ta nam prinese darila, ki jih priskrbijo velikodušni donatorji, nato pa se poslovi z obljubo, da nas prihodnje leto spet obišče.

A, ne glede na to, kdaj in kako dobri mož s severa pride, ga učenci nekoč in danes pričakajo s širokimi nasmehi in iskricami v očeh.

Related Images:

Dostopnost