Skoči na glavno vsebino

Vlada Republike Slovenije je leta 2014 razglasila 14. november za Dan slovenskega znakovnega jezika. Pa vendar, kaj sploh je znakovni jezik? To je jezik gluhih, ki temelji na uporabi rok, mimike obraza, oči in ustnic ter gibanju telesa. To je jezik, ki ga lahko vidimo in zaznamo z očmi. Vsaka država ima svoj znakovni jezik, ki so razvili gluhi ljudje te dežele. Nekatere kretnje pa se vseeno ponavljajo širom sveta in so mednarodno priznane. Med njimi tudi besede »rad te imam, I love you, Ich liebe dich, volim te …«

»rad te imam«

Na spodnji sliki je prikazana enoročna prstna abeceda.

Če se želimo naučiti komuniciranja z gluhimi in naglušnimi osebami, si lahko naložimo mobilno aplikacijo SLOVAR SZJ (Slovar slovenskega znakovnega jezika). V aplikaciji lahko iščemo po besedah ali besednih zvezah, brskamo po kategorijah ali tematskih sklopih, iščemo besede ali besedne zveze s pomočjo govora, preko učenja treniramo in preverjamo znanje. S pomočjo čitalca QR kod je možen tudi ogled videoposnetkov. Aplikacija je odličen korak k temu, da se naučimo nekaj osnovnih kretenj.

Lažji pristop k jezikovnemu jeziku je lahko tudi skozi pravljico. Odličen primer za to je slikanica Zajček Gal: varnost v prometu.

Da pa je interakcija med slišečimi in gluhimi lažja (na kakšnih dogodkih, televiziji …), pri tem pomagajo tolmači. To so osebe, ki pretvorijo izgovorjene besede v znakovni jezik.

V naslednjem videoposnetku je tolmačena poznana pesem Po tebi mi diši ljubezen https://www.youtube.com/watch?v=j1oM3R-KVME&t=16s

Prijeten ogled.

 

Related Images:

Dostopnost