Skoči na glavno vsebino

V petek, 30. 9. 2022 je v Semiču v Beli krajini potekalo srečanje Unescu pridruženih šol z naslovom DEDIŠČINA BELE KRAJINE. Srečanja se je udeležilo več kot 300 udeležencev z različnih koncev Slovenije, ki so sodelovali v projektu. Med njimi je bila tudi naša šola z dvema učencema in mentorico.

V Kulturnem centru Semič je potekala prireditev Biserna ogrlica belokranjske dediščine, na kateri so se nam s kulturnim programom predstavili učenci tamkajšnje osnovne šole, nagovoril pa nas je tudi nacionalni koordinator Unesco ASPnet šol, g. Jože Bogataj.

Udeleženci smo se nato po predhodni prijavi razporedili v 18 delavnic, na katerih smo spoznavali naravno in kulturno dediščino Bele krajine. Naša učenca sta se udeležila delavnice z naslovom Kočevarska noša in plesi, ki jo je vodila ga. Maridi Černe iz Zveze kočevarskih društev. Udeleženci so spoznali zgodovino Kočevarjev, si ogledali njihovo nošo ter se naučili nekaj plesnih korakov, značilnih za Kočevarje.

Prireditev se je zaključila z nastopom pevske in plesne delavnice, v katerih so se sodelujoči učenci naučili belokranjske pesmi in plese.

Related Images:

Dostopnost