Skoči na glavno vsebino

V soboto, 23. 4. 2022, smo praznovali svetovni dan knjige in avtorskih pravic.  Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. To je dan, ko praznujejo pisatelji, ilustratorji, založniki, knjižničarji in vsi, ki imamo radi knjige.

Oblike sporočanja in pisanja so se tekom let izredno spreminjale. Ljudje so ugotavljali, kako neko besedo, sporočilo, dejanje in misel ubesediti ter zapisati. Tako so nastali piktogrami na kamnih in glinenih tablicah. Z večjim razvojem pisave pa so se spreminjale tudi podlage za pisanje. Glinenim tablicam je sledil papirus, kasneje pergament in nazadnje je vse izpodrinil papir, ki ga uporabljamo še danes.

Naši učenci so si ogledali videoposnetek in spoznali kar nekaj informacij o knjigah, pisavah, podlagah za pisanje in na kratko tudi o Primožu Trubarju ter Johannesu Guttenbergu. Preizkusili so se v igri spomin, skušali zapisati besede v gotski pisavi, ustvarili svoj papirus in glinene tablice ter sestavili čisto svojo slikanico.

Related Images:

Dostopnost