Skoči na glavno vsebino

Tretjo soboto v septembru po celem svetu praznujejo mednarodni dan gluhih, ki ga je leta 1959 določila svetovna organizacija gluhih (WFD). Letos je to 19. september 2020.

Mednarodni dan gluhih je največji praznik za gluho skupnost v slovenskem prostoru. Vsako leto poteka prireditev, na kateri se zberejo gluhi, naglušni in njihove družine, tolmači ter strokovni delavci.

Gluhi in naglušni se spopadajo z različnimi govorno-socialnimi ovirami, saj so pogosto izolirani v slišečem okolju. Mnoge kulturne ustanove (muzeji, gledališča, kinematografi …) so za gluhe in težje naglušne nedostopne. Kljub njihovim številnim komunikacijskim težavam v vsakodnevnem življenju, izobraževanju in na delovnem mestu je javnost še vedno premalo seznanjena z njihovimi problemi. Gluhi imajo svoj jezik in kulturo.

Znakovni jezik je materni jezik gluhih in njihov jezik sporazumevanja. V vsaki državi uporabljajo drugačen znakovni jezik in narečja. Temelji na uporabi rok, mimike obraza, oči in ustnic ter gibanju telesa. V spletnem slovarju SZJ najdemo več kot pet tisoč kretenj.

Če vas zanima, kako se z znakovnim jezikom pokaže abeceda, si jo lahko pogledate in poskusite naučiti na spletni povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=laoI0BdwTPY. Lahko pa se naučite pokazati tudi števila: https://www.youtube.com/watch?v=cdVV51Z4ENE.

Related Images:

Dostopnost