Skoči na glavno vsebino

Romi so ljudstvo, ki se je v zgodovini veliko selilo, na slovenskih tleh pa živijo že približno 500 let. Leta 1971 so v Londonu na prvem svetovnem romskem kongresu za predstavnike ljudstva določili ime Rom, kar pomeni človek, 8. april pa so izbrali za svetovni dan Romov.

V Sloveniji danes živi že več kot 10.000 Romov, ki so naseljeni na različnih predelih Slovenije, tudi v Beli krajini. Zanje je značilna svojevrstna kultura in navade, romska glasba ter jezik z veliko narečji. Romska kultura je del slovenske kulture, zato je prav, da jo poznamo. Ob dnevu Romov smo učenci spoznavali romske besede in si izdelali romsko-slovenski slovarček, poslušali smo romsko glasbo ter risali romsko zastavo. Na njej je upodobljeno kolo, ki predstavlja selitve oz. življenjsko pot. Ob tem smo uživali in se naučili nekaj novih stvari o romski kulturi.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate dokumentarni film, ki prikazuje način življenja Romov, začutite pa lahko tudi šolski utrip in način dela z romskimi učenci.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-feljton/65524806

Related Images:

Dostopnost