Skoči na glavno vsebino

Za trenutek zamižite in poskusite svojo okolico dojemati zgolj s sluhom, vonjem in tipom.

Na takšen način svet dojema okrog 39 milijonov slepih ljudi, število slepih in slabovidnih pa še narašča. Vid je pri zaznavanju in prejemanju informacij iz okolja najpomembnejši čut, saj je večina informacij predstavljena v vizualni obliki. Če želimo slepe in slabovidne ljudi vključiti v okolje, jim je okolje potrebno prilagoditi.

Mednarodna zveza slepih je leta 1970 15. oktober razglasila za mednarodni dan bele palice. Številne organizacije na ta dan opozarjajo na težave, s katerimi se slepi in slabovidni spopadajo v vsakdanjem življenju.

Zakaj bela palica?

Bela palica je pripomoček, ki se je pojavil po prvi svetovni vojni. Slepim in  slabovidnim pomaga pri orientaciji v bližnjem okolju in pripomore k varnejši hoji. S pomočjo bele palice slepi zaznajo ključne predmete v okolju, ovire, strukture tal, vzpetine itd. in so zaradi nje bolj samostojni. Obenem pa je bela palica tudi prepoznavni znak slepih, s pomočjo katerega opozarjajo okolico na svojo situacijo.

    

Na OŠ Milke Šobar – Nataše, Črnomelj smo se za nekaj časa poskusili postaviti v kožo slepih ljudi. Učenci 1., 2., 3. in 4. razreda smo s prevezo na očeh in zgolj s tipanjem skušali ugotoviti, kateri predmet držimo v naših rokah. Izkusili smo tudi velik izziv hoditi z zavezanimi očmi, kar sploh ni bilo enostavno. Spoznali smo, da moramo biti hvaležni za to, da imamo zdrave oči, ob tem pa tudi znati občudovati lepote, ki nam jih podarja mati narava.

 

Related Images:

Dostopnost