Skoči na glavno vsebino

Prvi teden v oktobru obeležuje Evropski teden ozaveščanja javnosti o disleksiji, 6. oktobra pa praznujemo svetovni dan disleksije. V Evropsko zvezo za disleksijo (EDA) je vključenih 23 držav s preko 50.000 člani, od leta 2002 pa v projektu sodeluje tudi Slovenija.

Disleksija vpliva predvsem na veščine pismenosti in jezika, pogosto pa se njen učinek kaže tudi na drugih področjih učenja. Disleksija posameznike spremlja vse življenje, zato je pomembno, da se dovolj zgodaj naučijo ustreznih strategij, ki pomagajo premagovati vsakodnevne težave.

Disleksija se odraža kot splet zmožnosti in težav, ki posameznika spremljajo vse življenje. Vpliv se kaže pri učenju branja in pisanja in nima povezave s stopnjo inteligentnosti. Težave se kažejo tudi na področju kratkoročnega in delovnega spomina, slušnih in vidnih zaznav, jezika, motoričnih spretnosti in zaporedja ter organizacijskih veščin.

Če o disleksiji potrebujete dodatne informacije ali pa se sami srečujete s podobnimi težavami in se bi radi opremili z ustreznimi strategijami, ki bi to omilile, se lahko obrnete na Svetovalnico.

 Kako je, če imaš disleksijo?

Related Images:

Dostopnost