Zaključuje se šolsko leto in s tem tudi dejavnosti v projekta Program dodatnega usposabljanja – PDU.

Učenci so bili tekom leta aktivni in vključeni v različne aktivnosti v okviru treh različnih Modulov.

V okviru Modula 5 (Pomoč pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo in gospodinjska opravila) smo tako pekli razna peciva, pripravljali različne pogostitve in zajtrke ter skrbeli za šolski vrt in gredice. V mesecu maju in juniju smo iz šolskega vrta pobirali prve pridelke in iz njih pripravili okusne jedi. Tekom zimskih mesecev smo obiskali delavnici zunanjih izvajalcev; Uporabnost medu in peka medenjakov (Medeni butik Bibi) ter Peka perec (Center biotehnike in turizma Grm, Novo mesto).

V okviru Modula 3 (Sodelovanje v obrtnih storitvah) so učenci obiskali belokranjska podjetja Tomplast iz Semiča, Kmetijsko zadrugo iz Metlike in Esol iz Črnomlja ter spoznali željene in možne poklice. Dve učenki sta redno obiskovali delavnico Pomoč v dnevnem centru Doma starejših občanov Črnomelj.

V mesecu aprilu 2019 smo organizirali letno konferenco projekta z izmenjavo v projektu udeleženih učencev. Strokovni predstavitvi novega Zakona o socialnem vključevanju invalidov je sledila predstavitev dela znotraj projekta vseh šol udeleženk in dvodnevno druženje.

Učenci so tekom leta pridobili veliko novih znanj, izkušenj in kar je najpomembnejše – skupaj smo ustvarjali spomine.

Projekt Program dodatnega usposabljanja PDU vodi Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (CIRIUS Vipava), v sodelovanju s partnerji (OŠ Milke Šobar – Nataše, OŠ Dragotina Ketteja iz Novega mesta, OŠ Stanka Vraza iz Ormoža in nevladno organizacijo Bodi zdrav) in je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije.

 

Email this to someoneShare on Google+Share on Facebook
Dostopnost